Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακοίνωση #15: Όλοι και όλες στην Απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου

Με συντονισμό, σχέδιο και κλιμάκωση να προασπίσουμε τα ασφαλιστικά, μισθολογικά και υγειονομικά μας δικαιώματα

Σε κρίσιμη καμπή ο Λογαριασμός Επικούρησης

Eν μέσω κατακαλόκαιρου και αδειών, η Διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσισε να θέσει ευθέως ζήτημα για το Λογαριασμό Επικούρησης ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ). Με την κίνησή της αυτή, ωστόσο, δεν αιφνιδίασε κανέναν, εκτός ίσως από εκείνους που (μας) έχουν συνηθίσει να χώνουν τα κάθε φορά προβλήματα “κάτω από το χαλάκι”.
Η διοίκηση της ΕΤΕ, ενισχυμένη στις επιδιώξεις της από το περιθώριο που της αφήνει η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, αλλά και από τις αλλαγές στο νομικό καθεστώς μετά από τις 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να αποτινάξει από επάνω της τις υποχρεώσεις που έχει στο ΛΕΠΕΤΕ.
Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι το έδαφος για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη καλλιεργήθηκε με τον απαράδεκτο νόμο Αλογοσκούφη το 2005, με τον οποίον όλοι οι εργαζόμενοι/ες με ημερομηνία ασφάλισης μετά την 1.1.2005 τέθηκαν εκτός Λογαριασμού. Το γεγονός αυτό στέρησε από το Λογαριασμό σημαντικούς πόρους, κι επιπλέον “σαλαμοποίησε” τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ σε σχέση με το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη, φτιάχνοντας 3 κατηγορίες, κάτι που δυσκόλεψε την ενιαία συλλογική διεκδίκηση.

Οι ευθύνες της ΕΤΕ έναντι του ΛΕΠΕΤΕ

Η Διοίκηση της τράπεζας έχει την κύρια ευθύνη για τον οικονομικό μαρασμό του ΛΕΠΕΤΕ, ευθύνη που επιθυμεί, με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να αποσείσει. Ευθύνη που προκύπτει από:

  • τα πολυάριθμα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η Τράπεζα προκαλώντας μαζική αποχώρηση εργαζόμενων, αφού τους χορήγησε οικονομικά κίνητρα, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για το ΛΕΠΕΤΕ.
  • τη διαδεδομένη πλέον τακτική των Διοικήσεων της ΕΤΕ να καταβάλλουν αμοιβές με τη μορφή μπόνους για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
  • την καθιέρωση νέων μορφών απασχόλησης (ειδικοί συνεργάτες, συμβάσεις ανάθεσης έργων, εξωτερίκευση εργασιών), στο βαθμό που οι εργαζόμενοι μέσω αυτών στην ΕΤΕ δεν ασφαλίζονται στα οικεία Ταμεία.
  • την ασφάλιση στο ΕΤΕΑΜ (πλέον ΕΤΕΑΕΠ) των εργαζόμενων που η Εθνική Τράπεζα προσλαμβάνει από την 1/1/2005 και στο εξής χωρίς να τους εντάσσει στο Λογαριασμό Επικούρησης, με αποτέλεσμα ο Λογαριασμός να στερείται από νέα μέλη και νέους πόρους.
  • την μη εφαρμογή από την Τράπεζα των διατάξεων του Ν.3371/2005 (άρθρο 69), που επιβάλει στα πιστωτικά ιδρύματα που προβαίνουν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, να καλύπτουν τα ελλείμματα που δημιουργούνται στα Ασφαλιστικά ταμεία.
  • τo «τζογάρισμα» των αποθεματικών, που ακολουθήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και των συνδικαλιστικών ηγεσιών (π.χ. δάνειο για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ).


Οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών

Η τωρινή εξέλιξη, για ακόμα μια φορά, φανερώνει την πλήρη αδυναμία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να οργανώσει αντιστάσεις και αποδεικνύει έμπρακτα αυτό που η “Πρωτοβουλία” εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ως βασική της θέση: η συνδικαλιστική λογική της “εξαίρεσης” δεν οδηγεί σε λύσεις. “Θάβει” προσωρινά το πρόβλημα, και μεταθέτει ουσιαστικά την λύση του σε επόμενες γενιές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται για κάποιο διάστημα η ψευδής εικόνα μιας “λύσης”, στρώνεται ωστόσο το έδαφος για για οδυνηρές υποχωρήσεις στο μέλλον. Η λογική της “εξαίρεσης”, χωρίς να συνδέεται με γενικότερες διεκδικήσεις και αγώνες (όπως για παράδειγμα η σημαντική Γενική Απεργία ενάντια στο Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που όμως με ευθύνη των ηγεσιών έμεινε χωρίς συνέχεια), ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του ΛΕΠΕΤΕ.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Δυναμική και καλά σχεδιασμένη αντίσταση!

Ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι υπόθεση μόνο των συνταξιούχων του και των ασφαλισμένων σε αυτόν. Είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων στην ΕΤΕ. Ένα ισχυρό χτύπημα στην Επικούρηση θα έχει τρομερές συνέπειες και στο ΤΥΠΕΤ, θέτοντας σε αμφιβολία της μελλοντική του βιωσιμότητα. Ως “Πρωτοβουλία” θεωρούμε ότι η συνδικαλιστική μας προσπάθεια και ο απαιτούμενος αγώνας μπορούν και πρέπει να ενιαιοποιηθούν στα παρακάτω αιτήματα - διεκδικήσεις:

  1. Να ενταχθούν στο Ταμείο όλοι οι εργαζόμενοι/ες στην Τράπεζα.
  2. Πλήρης και άμεση κάλυψη των αναγκών του ΛΕΠΕΤΕ από την Τράπεζα. Ο λογαριασμός είναι εγγυημένων παροχών και επιπλέον, δεν φέρουμε ως εργαζόμενοι καμία ευθύνη για τον μαρασμό του.
  3. Να σταματήσουν τα προγράμματα “Εθελούσιων Εξόδων” και να προκηρυχτεί άμεσα δημόσιος διαγωνισμός προσλήψεων.
  4. Να παλέψουμε για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και για την προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Η «Πρωτοβουλία» καλεί σε:

  • Μαζική συμμετοχή στην Απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου,
  • δυναμική συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό Κατάστημα,
  • αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις υπόλοιπες πόλεις και 
  • κλιμάκωση του αγώνα με νέα Απεργία στις 26 /9 και συγκέντρωση έξω από το Δικαστήριο, όπου και εκδικάζεται η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου