Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοίνωση #3/16: Δεν τσιμπάμε στο «τυράκι» της Εθελουσίας

Να αποτρέψουμε τα σχέδια Διοίκησης και Πιστωτών

Από τη Δευτέρα 12/12 είναι και επίσημα γεγονός η νέα εθελούσια έξοδος στην ΕΤΕ. Μια εθελούσια, στην οποία ως «Π» έγκαιρα είχαμε αντιτεθεί, για λόγους που εξηγήσαμε στην ανακοίνωσή μας από 23/10, η οποία παραμένει επίκαιρη και την επισυνάπτουμε και στο μήνυμα αυτό.
Συνοπτικά επισημαίνουμε ότι η εθελούσια:
  • Μειώνει περαιτέρω τις θέσεις εργασίας της τράπεζας. Αποσκοπεί κυρίως στις «μέσες υπηρεσιακές ηλικίες», στερώντας με τον τρόπο αυτό κρίσιμη εργασιακή εμπειρία, η οποία αποδείχτηκε καθοριστική σε αντίξοες συνθήκες, όπως οι ΑΜΚ της ΕΤΕ και η επιβολή των capital controls.
  • Οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας.
  • Επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Επιχειρεί νέα υποβάθμιση των σταθερών εργασιακών σχέσεων με στόχο την επέκταση των ελαστικών (ενοικίαση, ατομικές συμβάσεις κλπ).Καλλιεργεί ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με κυριαρχία της ανασφάλειας, με την εργασία να αποτελεί αναλώσιμο παράγοντα «κόστους».
  • Το διάστημα των 10 ημερών είναι πιεστικά περιορισμένο, για να πάρει κανείς μια τέτοια απόφαση, έχοντας συγκεντρώσει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση.
Οι συνάδελφοι που ενδεχομένως ενδιαφέρονται, ας λάβουν προσεκτικά υπόψη και κάποιους επιπλέον κινδύνους που προκύπτουν, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις:


  • Δεν έχει διασαφηνιστεί επίσημα το καθεστώς της αυτασφάλισης για όσους αποχωρήσουν χωρίς να έχουν συμπληρωμένες ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Υπάρχει, δηλαδή, ο κίνδυνος αύξησης του ορίου ηλικίας και αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.
  • Όσοι/όσες αποχωρήσουν και εργαστούν σε άλλο εργοδότη, αυτόματα αλλάζουν ασφαλιστικές προϋποθέσεις, σε ότι αφορά όρια ηλικίας και ύψος σύνταξης. Ταυτόχρονα, μπαίνουν σε καθεστώς διαδοχικής επικουρικής ασφάλισης, κάτι που σαφέστατα θα επηρεάσει αρνητικά την τελική επικουρική σύνταξη που θα λάβουν.
  • Μένει ακόμη αδιευκρίνιστο, τι θα συμβεί με την κάλυψη υγείας για όσους επιλέξουν την αυτασφάλιση μέχρι να συμπληρώσουν τα ασφαλιστικά όρια, πέραν των 2 ετών που παραμένουν στο ΤΥΠΕΤ. Ενώ όσοι περάσουν σε άλλον εργοδότη, αυτόματα χάνουν το ΤΥΠΕΤ. Τέλος, το πρόγραμμα προβλέπει κάλυψη υγείας από ιδιωτική ασφαλιστική της επιλογής της τράπεζας, πλην όμως για μια 5ετία και με γνωστούς τους περιορισμούς τέτοιων καλύψεων από τις πρακτικές των ασφαλιστικών εταιριών.
  • Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, η αλλαγή στο αφορολόγητο των αποζημιώσεων, όπως και στην σχετική κλίμακα υπολογισμού του αναλογούντος φόρου, να αφορούν και το ποσό της αποζημίωσης για την εθελούσια. Η μείωση του αφορολογήτου στα 50χιλ σημαίνει λιγότερα καθαρά για όλους.
Για μια ακόμη φορά, η «Πρωτοβουλία» καλεί τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της εργοδοσίας και τις επιταγές του πλάνου αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Να παλέψουμε συλλογικά για την περιφρούρηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων στην ΕΤΕ, να αποτρέψουμε τα σχέδια για επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας στην τράπεζα, να συνεχίσουμε τον αγώνα για ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας και αποψίλωσης της εργασίας.

Κατεβάστε την ανακοίνωση της «Π» σε pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου